Senzorna soba je multisenzorni prostor koji se koristi kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje. Iako se uglavnom koristi za djecu s poremećajem senzorne integracije ili poremećajem iz spektra autizma, u zapadnim zemljama senzorne sobe često se koriste u domovima za starije i nemoćne osobe. Za rad na ciljanim područjima s djecom s teškoćama senzorne integracije (koje se često javljaju kao dio poremećaja iz spektra autizma, ali mogu se javiti i neovisno od drugih razvojnih teškoća) senzorne su sobe organizirane tako da nude mnoštvo prilika za stjecanje različitih senzornih iskustava, razvoj vještina te potiču na aktivno istraživanje okoline. Ove senzorne sobe su kabineti za senzornu integraciju.

Soba je opremljena mekanim zidnim oblogama i podom. Sadrži komplet opreme od različitih elemenata. U senzornoj sobi mogu se instalirati brojni elementi – ovisno o potrebama.

Terapeut planira kako će koristiti pojedini element te prilagođava aktivnosti ovisno o sposobnostima i potrebama djeteta.

Od mnoštva elemenata izdvojili smo one koji su najčešći:

Bazen s lopticama koji daje mogućnost primanja senzornih podražaja po cijelome tijelu te je nezaobilazan element u kabinetima za senzornu integraciju.

Koristi se u kabinetima za senzornu integraciju kao izvrstan izvor stimulacije vestibularnog sistema

Razne terapijske ljuljačke neizostavan su element kabineta za senzornu integraciju. Koriste se za stimulaciju vestibularnog sistema, a njihov izgled ovisi o potrebama i teškoćama korisnika kabineta.

Otežani prsluci koriste se u kabinetima za senzornu integraciju kako bi korisnicima pružili dobru proprioceptivnu stimulaciju. Njihova težina iznosi 10 posto od težine korisnika.

Zid za penjanje, ali i kosine razinih vrsta, česti su i bitni elementi u kabinetima senzorne integracije.

Tobogani, razne zvučne igračke I svjetlosni efekti su sastavni dio senzorne sobe.

Što senzorna soba omogućuje?

Senzorna soba omogućuje djetetu učiti i napredovati kroz igru u ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Dijete postaje slobodnije i otvorenije te lakše prihvaća drugačije i primjerenije načine ponašanja te odgovarajuće reakcije.

Ovdje terapeut može koristiti različite zabavne aktivnosti koje djetetu predstavljaju stalni izazov (ali koje ono može uspješno svladati). Tako se djetetovo ponašanje s vremenom počinje manifestirati i izvan sobe (npr. kod kuće, u školi i u drugim okruženjima). Zato je uz terapeute važna i podrška roditelja.

Kako se odvija tretman?

Tretman se sprovodi kroz igru koja mora biti ciljana i dovoljno motivirajuća kako bi dijete sarađivalo. Na taj način se dijete angažuje u aktivnostima koje zadovoljavaju njegove potrebe i omogućavaju mu da formira adaptivne reakcije neophodne za razvoj funkcija sa kojima dijete ima teškoće. Svaka aktivnost mora da ima smisla i da bude usmerena ka nekom cilju. Cilj je da dijete može da se igra sa nečim na funkcionalan i konstruktivan način te da tako postane sposobno da svrsishodno oraganizuje svoje ponašanje.

Boravak u senzornoj sobi omogućava djeci da razviju senzorne vještine koje će im biti potrebne za život. Stimulirajuća i smirujuća atmosfera omogućava poboljšanje koordinacije, unapređuje sposobnosti komunikacije, deluje relaksirajuće na decu koja su stalno u pokretu i usmerava pažnju neaktivne dece.

Bitno je istaći da nije reč o metodi lečenja, već metodi koja stimulacijom čula djeci i odraslima sa poremećajem senzorne integracije treba da omogući da ispolje svoje uspavane potencijale i postignu emocionalni balans.